Despre noi

Membrii actuali ai Asociaţiei IT Carei sunt tineri cercetători în științe socio-umane, interesaţi de tehnologiile asistate de calculator. Sediul asociaţiei se află în Ghenci, lângă Carei. Printre membrii noştrii se numără și cetățeni maghiari.

Deoarece suntem strâns legați de zona Sătmarului, misiunea noastră iniţială era sprijinirea turismului local. De unde și numele nostru anterior, InfoTour Carei. După organizarea balulilor de recoltă din Carei, ne-am pus pe gânduri şi am elaborat 10 trasee tematice turistice care prezintă atracțiil turistice ale zonei. Traseele au devenit destinaţii turistice populare, site-ul nostru este vizitat deseori , ceea ce  arată că  inițiativa noatră  şi-a atins țelul. Vizitați și dumneavoastră site-ul nostru și vizitați rutele tematice turistice de-a lungul frontierei româno-maghiare!  http://thematic-routes.eu/

Dezvoltarea turismului este însă limitată de faptul că turiștii nu știu ca în momentul vizitei lor care sunt  festivalurile, concertele sau evenimente locale actuale la care merită să participe. Site-ul însă nu poate îndeplini şi acest scop – am avut nevoie de un portal pe care însuși organizatorii pot  încărca ştiri locale sau informații despre evenimentele actuale.  Această iniţiativă a noastră a devenit partium.eu (http://partium.eu). Şi pentru că majoritatea organizatorilor de evenimente sunt pedagogi, eventual persoane din mediul rural, care nu sunt familiari cu un asemenea portal, sau se tem că nu-l pot folosi, de pe portalul nostru de ştiri pot fi descărcate două materiale educaționale cu ajutorul cărora oricine poate să înveţe bazele utilizării internetului și a jurnalismului.

Iar dacă vorbim despre cursuri ușor de însușit, descărcabile de pe internet, trebuie să vorbim și despre portalul nostru educațional care conţine numeroase materiale educaționale utile. Aici vă puteți dezvolta aptitudinile din domeniul IT, adică tehnologia informaţiei, dar nu numai, deoarece veți gări lecții legate de dezvoltarea aptitudinilor utile în munca dmumneavoastră de zi cu zi, sau a tehnicilor de management a situațiilor cotidiene. Ceea ce privește materialele educaţionale dezvoltate special pentru autoritățile locale și organizațiile non-guvernamentale aceștia sunt cireaşa pe tort. Nu veţi regreta deci, dacă deveniţi student al portalului borderland.itcarei.ro.

Noi, aşa cum am menționat, ne ocupăm în principal cu cercetări științifice socio-umane, printre noi fiind laolaltă psihologi, sociologi, economiști, juriști și bineînțeles, avem și un informatician. Împărtășim un scop comun: dorim să sprijinim meleagurile natale, regiunea Sătmarului. Am propus multe idei bune acasă la Ghenci (sau în localitățile de unde provenim), una după alta, însă am constatat că localnicii au primit iniţiativele noastre adesea cu nedumerire, iar autoritatea locală cu  dispreţ. Erau de părere că avem idei naive care nu pot fi realizate. Ei bine, atunci îl vom cerceta! Astfel, am conceput volumul Modele sociele și comunitare de dezvoltare urbană, în cadrul căruia am văzut cum ideile noaste  "naive" sunt puse în aplicare în alte localităţi din ţară sau din Ungaria. Cazurile adunate la un loc sunt toate cu valoare de model și  pot fi implementate cu succes, în orice localitate din România sau Ungaria.

Și în final:  chiar dacă noi nu suntem informaticieni (cu excepția lui Peti), căutăm soluţii informatice pentru majoritatea problemelor/întrebărilor noastre. Cea mai bună ilustrație a acestei preocupări este Elastic Survey, adică sondajul elastic. În prima etapă am dezvoltat algoritmul sondajului elastic pe marginea problematicii ”întrebării zilei”, dar sperăm că vom reforma întreaga ”branșă” a sondajului de opinie.

Copyright Asociația InfoTour Carei, 2010